De mondhygiënist neemt het werk van de preventie-assistent over als de aard van de klachten diepgaander zijn en intensievere reiniging of intensievere behandeling van bijvoorbeeld ontstekingen noodzakelijk zijn.

Heeft u bijvoorbeeld last van bloedend tandvlees, loszittende tanden of kiezen, een slechte adem of gevoelige tanden? Dan wordt u aangeraden om een afspraak te maken bij één van onze mondhygiënisten.

Tijdens het periodieke mondonderzoek bij de tandarts wordt minimaal 1 maal per jaar een meting verricht waarbij een score (de zogenaamde PPS score) wordt gegeven aan uw tandvlees.
Hiermee wordt de conditie van uw tandvlees onder controle gehouden. Indien de tandarts pockets meet met een PPS-score van 2 of meer, vindt doorverwijzing plaats naar de mondhygiëniste. Deze doorverwijzing heeft als doel de tandvleesontsteking te behandelen.

Mondhygiëne

Wanneer er sprake is van een tandvleesontsteking, bestaat namelijk de kans dat deze zich uitbreidt naar het kaakbot. Dit wordt ‘parodontitis’ genoemd. Het vervelende van parodontitis is dat het kaakbot wordt aangetast, waardoor tanden en kiezen losser gaan zitten en in het slechtste geval kunnen uitvallen. Indien parodontitis op tijd wordt geconstateerd en behandeld, kan erger voorkomen worden. De mondhygiënisten van Tandartsenpraktijk Quadrant zijn gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van parodontitis.