Een orthodontie behandeling is er, kort gezegd, op gericht om scheve tanden en kiezen weer recht te zetten. Hierbij staat de mondgezondheid voorop. Een mooi en recht gebit is namelijk functioneel: kauwen, bijten, tandenpoetsen en lachen gaat beter.
Ook maken rechte tanden en kiezen een goede mondhygiëne eenvoudiger. Dit kan weer allerlei klachten zoals een tandvleesontsteking en gaatjes voorkomen.


Orthodontie

Er zijn verschillende soorten beugels: vaste en uitneembare beugels, beugels die de stand van tanden en kiezen beïnvloeden en beugels die de groei van de kaak beïnvloeden. Ook zijn er beugels voor volwassenen, zoals de onzichtbare beugel en de anti-snurkbeugel. Welke soort beugel we gebruiken, hangt af van wat er precies moet gebeuren. Datzelfde geldt voor de duur van de beugelbehandeling. Soms worden verschillende soorten beugels gelijktijdig of direct na elkaar gebruikt.

• Vaste beugel
Een vaste beugel wordt ook wel ‘plaatjesbeugel’ of ‘slotjesbeugel’ genoemd. Met op maat gemaakte slotjes (brackets) worden de tanden en kiezen met een draad op de goede plaats geduwd. Eventuele elastiekjes zorgen ervoor dat de boven- en ondertanden goed op elkaar passen.

• Uitneembare beugel
De uitneembare beugel heet ook wel losse beugel, omdat hij uit de mond gehaald kan worden. Ze zijn meestal gemaakt van kunsthars waarin metalen draden zijn bevestigd.

• Onzichtbare beugel: Aligner
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om uw tanden en kiezen te corrigeren door middel van een vrijwel onzichtbare beugel. Ideaal voor iedereen die liever een beugel uit het zicht heeft. Wij werken met de producten van Invisalign en Air®aligner.

• Anti-snurkbeugel: de MRA
Snurken ontstaat door een vernauwing van de luchtweg in de keelholte. Wij bieden hier een doeltreffende oplossing voor: de Mandibulaire Repositie Applicatie (MRA). De MRA, ook wel anti-snurkbeugel genoemd,  is een op maat gemaakte beugel die de tanden van uw bovenkaak en onderkaak omvat en uw onderkaak een beetje naar voren drukt. Door deze ‘s nachts over de tanden te plaatsen, ontstaat meer ruimte achter de tong. Daarmee krijgt u een ademhaling zonder trillen.Soorten beugels